JÓ FALATOK MINDENKINEK
Nem csupán a fürdőnegyed "főutcáján", a Mátyás király sétányon bandukolva, de szerte a városban mindenfelé elegáns éttermekbe, hangulatos vendéglőkbe, paraszti múltat idéző csárdákba, gyorsbüfékbe, salátabárokba botlik az ember. Ezek mindegyike valami egyéni ötlettel - búbos kemence, kenyérlángos, bográcsban rotyogó finomság stb. - étvágynövelő illattal csalogatja a megéhezőket. Az étlap-tanulmányozások után a következőket állapíthatjuk meg:
Szoboszló minden vendéglátóipari egységében a nemzetközi ízlésnek megfelelően készülnek az ételek. Ezt bizonyítják a szinte 15-20 méterenkénti látványkonyhák és sütödék, ahol percek alatt ugyanazokhoz az ennivalókhoz lehet hozzájutni, mint Európa felkapott kirándulóhelyein. De az erőteljes magyaros ízek kedvelői is bárhol rábukkanhatnak kedvenc csemegéjükre: pl. toros káposzta főtt füstölt csülökkel, Jókai-bableves, gulyás. A házi kosztra esküdő ínyenc olyan környezetben, olyan ételekből lakomázhat a panziók családias ebédlőiben, mint otthon kedves szüleinél.
Nincs gond akkor sem, ha diétázik, vagy a reform konyha bűvkörében él. Mindenütt, de különösen a nagyobb hotelek éttermeiben a pikáns ízű, egészséges saláták között válogathat kedvére.
Kimondottan tájjellegű ételspecialitásokat is kipróbálhat nálunk. Harsány plakátok hívogatják a hajdúsági lakodalmas vacsorákra, ahol az ételajánló népi rigmusok is eredetiek. Megint máshol citerás lányok nótázása közben eheti a kemencében sült tejfölös, szalonnás lángost. Eredeti állapotába
visszaállított tanyára is kiviszik, ha igényli, ahol gémeskút van az udvaron, a borjú, bárány béget, miközben ön mázas cserépedényből kanalazza a tárkonyos bárányragut. Kicsit csípős, de felséges élvezetet nyújtó alföldi étel a birkapörkölt és a borjúpaprikás. Nem fog csalódni a betyárlevesben és a subaszeletben sem. Ha pedig a slambucot megkóstolja, szinte érzi majd a puszta illatát, a pásztorok ízes beszédét. Nyári estéken egyre több kertvendéglőt tesz bensőségessé az, hogy szabadtűzön, a vendég szeme láttára főzik a vacsorát. A parázs hunyorgása, a fanyar füstszag csak fokozza az étvágyat.
Ilyen lakomák után biztosan megkíván néhány pohár zamatos magyar bort, de olthatja a kedves vendég a szomját egy-egy korsó sörrel is, vagy a józanok kedvencével, a Pávai-Vajna ásványvízzel. Ha nem akar elhízni, akkor ne restelljen táncra perdülni!
Talpalávalóval mindenütt szolgálnak! |